Amaran: Waspada

Amaran: Waspada

Penipuan SMS yang mengaku sebagai Maxis

Atas arahan SKMM, mulai 2 Mei 2023, SMS dengan pautan URL di antara individual akan disekat.

SMS dengan pautan URL akan disekat mulai 2 Mei 2023.

Baca Lebih Lanjut

Kemas Kini Penting: Tukar ke Terma Syarat Am Perkhidmatan - Pengguna Hotlink. Ketahui Lebih Lanjut.

Pengguna Hotlink: Terma & Syarat Dikemaskini. Ketahui Lebih.

Soalan Lazim

Direct Carrier Billing (DCB) - Umum (Dikemas kini pada 1 Disember 2022)

 • "Bayar dengan Hotlink" juga dikenali sebagai Direct Carrier Billing (DCB) di mana anda boleh mengecaj pembelian aplikasi anda, kandungan digital, langganan dan banyak lagi. Untuk Hotlink Postpaid, pembelian anda akan dibilkan ke dalam bil anda yang seterusnya. Untuk Prabayar Hotlink, pembelian anda akan ditolak daripada kredit anda yang tersedia.

 • Anda boleh mengecaj pembelian anda menggunakan "Bayar dengan Hotlink" di App Store berikut:

  1. Apple App Store
  2. Google App Store
  3. Huawei App Gallery
  • Ya, ia dikenali sebagai Had Perbelanjaan Digital.
  • Untuk Hotlink Postpaid, jika tempoh talian anda adalah 4 bulan dan ke atas, anda boleh mengemas kini had perbelanjaan anda melalui aplikasi Hotlink. Untuk talian yang tempoh kurang daripada 4 bulan, Had Perbelanjaan Digital ditetapkan pada RM60/bulan.
   • **Bermula 3 November 2022 untuk pelanggan Hotlink Postpaid baharu yang mempunyai talian kurang daripada 4 bulan. Bagi pelanggan Hotlink Postpaid sebelum 3 November 2022, jumlah Had Perbelanjaan Digital anda akan kekal pada RM55 sehingga penghujung bulan ke-4 daripada tarikh talian diaktifkan.
  • Untuk Hotlink Prepaid, had perbelanjaan Digital ialah RM5000/bulan selagi anda mempunyai kredit Hotlink yang mencukupi.
  • Kami boleh menyemak Had Perbelanjaan Digital dari semasa ke semasa, tertakluk pada terma dan syarat yang berkenaan. Sebarang semakan pada Had Perbelanjaan Digital kemudiannya akan tertera dalam Soalan Lazim ini.
 • Untuk Prabayar Hotlink: Untuk talian yang tempohnya 4 bulan ke atas, anda boleh menukar dan menguruskan Had Perbelanjaan Digital melalui Hotlink Self Serve (https://selfserve.hotlink.com.my) atau aplikasi Hotlink (https://hotlinkflex.page.link/app). Untuk talian yang tempohnya kurang daripada 4 bulan, anda tidak boleh menukar Had Perbelanjaan Digital sebanyak RM55/bulan. Anda boleh tengok video ini untuk ketahui cara menguruskan had perbelanjaan anda:

 • Tidak. Jumlah bayaran balik tidak akan mengubah Had Perbelajaan Digital anda. 

 • Ia tersedia untuk semua pelanggan Hotlink Postpaid dan Prabayar Hotlink (termasuk Hotlink Tourist SIM); "Bayar dengan Hotlink" tidak terbuka untuk talian mudah alih dibawah perkhidmatan Corporate and Wireless Broadband.

 • Malangnya, anda tidak boleh berbuat demikian. Sila ambil perhatian bahawa “Bayar dengan Hotlink” hanya membenarkan anda membeli kandungan dalam Ringgit Malaysia.

 • Semasa persediaan awal "Bayar dengan Hotlink", anda perlu sambung ke rangkaian Hotlink untuk kami mengesahkan anda. Setelah berjaya, anda boleh membeli kandungan melalui sambungan WiFi atau rangkaian mudah alih Hotlink.

 • "Bayar dengan Hotlink" tidak tertakluk kepada 6% Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST). 

 • Anda boleh kawal belanjawan anda dengan menukar had perbelanjaan serta mengurus langganan anda. Berikut adalah beberapa video rujukan untuk anda bagi cara untuk kawal had perbelanjaan anda, batalkan langganan kandungan anda dan meminta bayaran balik:

  1. Bagi iTunes: https://youtube.com/playlist?list=PLbl2ILY0ZTYsyo1Iz7xjYcOgfsBFSAi7U
  2. Bagi Google Play: https://www.youtube.com/playlist?list=PLbl2ILY0ZTYu_38T-mI-8wr54lxY9JuCi

Ada sebarang pertanyaan tentang perkhidmatan kami?

Perlu menghubungi kami?

Hubungi Perkhidmatan Pelanggan Hotlink